01.02.2022

Laenust sai võlg. Mis nüüd?

Enamik meist pole nii rikkad, et kõike eluks vajalikku korraga välja osta, kuid ka mitte nii vaesed et neist üldse loobuda. Kuna me teenime oma tulu "jupphaaval", siis on võimalus panga abiga ka kulusid jupphaaval kanda, mis enamikule tarbijaist suurepärane kompromiss.

Kuid alati ei lähe kõik nii nagu plaanitud ning laenust saab võlg enamasti ootamatute elumuutuste ja ettenägematute sündmuste tõttu. Sellisel puhul on kõige tähtsam teada, et sa pole üksi ja su probleem pole eriline.

Probleemi lahendamisega tegeleda on lihtsam, kui pead meeles et paljud inimesed enne sind on leidnud end sarnasest olukorrast ning sealt edukalt välja tulnud. Kogenud võlanõustajad ja toimivad lahendused on olemas, läbimõeldud tegevuse ja pingutusega on probleem ületatav.

Lahenduse otsimine teeb asjad paremaks, vältimine halvemaks.

Kõlab isegi liiga lihtsalt, et üle korrata, kuid ometi enamik sügavale võlalõksu langenuid, on eksinud just selle lihtsa reegli vastu. Suhete korda saamine on vähemalt vastutustundliku võlausaldaja huvides samapalju kui võlgniku jaoks.

Seetõttu peaks tema olema esimene, kellele makseraskustest teada anda. Seda ei pea kartma ega häbenema, sest sa pole nende jaoks ei esimene ega viimane inimene sarnase murega. Vastupidi, meil on hea ülevaade erinevatest võimalustest, kuidas murega toime tulla. Levinuimad lahendused on maksepuhkuse andmine või laenuperioodi pikendamine, erinevad teenusepakkujad (näiteks mobiilsidefirmad) pakuvad probleemide korral klientidele võla tasumist maksegraafikuga jne.

Kindlasti tähendavad need mõningaid ebamugavusi, kuid võrdluseks - esimeseks vitsaks, mis probleemide eirajat valusalt tabab, on enamasti kontode ja töötasu arestimine, ning sealt edasi läheb asi ainult hullemaks.

Küsi nõu.

Eestis on palju koolitatud võlanõustajaid, kelle töö on hoida inimesi võlaspiraali langemast. Võlanõustajad on ka paljudel kohalikel omavalitsustel, nõu saab internetist nii meie Laenukoolist kui näiteks aadressil minuraha.ee. Kui võib ette näha, et makseraskused võivad kesta mõnda aega, oskavad võlanõustajad anda ka head nõu, kuidas probleemide lahenemiseni enda ja ka perekonna kulutusi otsustavalt kokku tõmmata.

Lihtsalt kokku võttes oleks makseraskuste puhul mõistlik tegutsemisjärjekord selline:

  1. Säilita rahu
  2. Räägi võlausaldajaga
  3. Küsi nõu ja koosta kindel tegevusplaan
  4. Pea plaanist kinni ja hoia finantsdistsipliini.

Ning kokkuvõttes ära unusta: ootamatuste eest pole kaitstud keegi, kuid neist väljatulemine on au-, mitte häbiasi.