05.03.2024

Kasuta tulumaksutagastust targalt

Igal aastal saab tulumaksu tagasi umbes pool miljonit eestimaalast. 2023. aastal tagastati keskmiselt 200–300 eurot inimese kohta, kuid tagastatav summa võib ulatuda ka mitme tuhande euroni.

Tihti mõeldakse tulumaksutagastusest justkui preemiast või lisasissetulekus. Ometi ei ole see nii – tagasi saadakse ju enda välja teenitud, kuid enam maksustatud tulu, mille riik kord aastas tagastab. Tulumaksutagastusega saadud summa võib kuupalgaga võrreldes tunduda päris suur raha. Kurb on, et umbes pool tulumaksutagastuse saanutest kasutab raha igapäevakulutusteks. Mõtle selliselt, et see on justkui keegi oleks sinu eest märkamatult raha kogunud. Ole nutikas ja kasuta see raha targasti ära!

 

TF Banki võlanõustaja soovitused

Kui sul on varasemast mõni võlgnevus, nt ajatatud laenumaksed, laenupuhkus, rendivõlg, kommunaalmaksed tasumata, krediitkaart, laen sugulastelt-tuttavatelt, siis on tulumaksutagastus hea viis neid võlgnevusi vähendada.

Pane tähele! Kui Sul tekib krediidiasutusele võlgnevus (nt mitme osamakse ulatuses), mida ei ole tasutud ettenähtud ajaks või nõutud tingimustel, edastatakse andmed automaatselt maksehäireregistrisse. Maksehäireregistrisse ehk nn „musta nimekirja“ sattumine võib rikkuda võimaluse tarbida tulevikus erinevaid krediiditooteid. Üldine reegel on, et mida pikemaks võlgnevus venib, seda karmimad ning ajaliselt pikema kestusega tagajärjed sellega kaasnevad. Creditinfo Eesti AS maksehäireregistri puhul on tegemist laialdast kasutust leidva tööriistaga, mida enamus tegutsevatest krediidiasutustest rakendab tarbija esmase maksevõime ning –käitumise hindamiseks ning oma laenuotsuste tegemiseks. Maksehäireregistrisse kantud info säilib eraisiku puhul kuni 5 aastat pärast maksehäire lõpetamist. Seega tasub pingutada, et oma võlgnevustest võimalikult kiiresti lahti saada.

TF Bank pakub oma klientidele tasuta võlanõustamist tel. 6075775 (E-R 9-17.00) või volanoustaja@tfbank.ee.

 

Mida mõistlikku võiks teha tulumaksutagastusega?

  • Esmalt likvideeri oma võlad!
  • Hoolitse oma tervise eest, käi hambaarstil või tervisekontrollis või osta sprodiklubi aastakaart.
  • Suuna saadud raha säästupuhvrisse, nt kandes kogumiskontole, kus raha hakkab intressi teenima. Raskemad ajad on näidanud, kui oluline on rahatagavara ehk nn meelerahufondi olemasolu. Tagasisaadud summa võib olla selle loomise seemneks või ka sellele lisaks.
  • Arukas valik on alati ka investeering iseendasse. Riik soosib inimeste investeeringuid haridusse, lubades maksustatavast tulust maha arvata koolituskulusid. Nii saad järgmisel aastal neilt kulutustelt jälle tulumaksu tagasi.
  • Võimalusel investeeri tagasi saadud tulumaks oma tuleviku tarbeks. See on lihtne viis esimene samm ära teha, ilma et peaksid regulaarsest sissetulekust midagi ohverdama.
Eestis läbiviidud uuringust selgus, et haridustasemete vahest peegeldub, mida tulumaksutagastusega plaanitakse teha. Mida madalam haridustase ja vähem teadmisi, seda suurema tõenäosusega suunatakse raha igapäevakulutusteks ning mida kõrgem haridus, seda ilmselgem, et tulumaksutagastus läheb säästupuhvri kasvatamiseks või investeeringuteks.
Kogu teadmisi, vabane võlgadest ning tee arukaid otsuseid!

Loe ka teisi blogipostitusi ja soovitusi: