18.12.2019

Finantsinspektsiooni turuülevaade: TF Bank kasvatas turuosa

Finantsinspektsioon avaldas eelmise poolaasta turu-uuringu, mis näitab, et tabimislaenude maht kasvab.

 

Mis põhjendab tarbimislaenude kasvu?

Majandus on pidevas tõusus ning inimeste ostujõud kasvab, kuid säästmisele suurt rõhku ei panda. Eesti Kindlustusseltside Liidu (EKsL) ja Turu-uuringute AS-i koostöös valminud uuringust selgus, et pooltel Eesti inimestel on sääste, kuid 39 protsenti ei säästa üldse. Kolmandikul on sääste kuni kolme kuu töötasu ulatuses. Veidi enam kui kümnendikul on sääste nelja kuni kaheteist kuu töötasu ulatuses ja vaid viiel protsendil enam kui aastase töötasu ulatuses. Statistika näitab, et säästud pole piisavad suuremateks kulutusteks nagu ootamatu ravikulu, remont või kallima kodumasina soetamine. Tarbimislaen on lahendus, kui plaanis on mõni suurem väljaminek või elu viskab ette mõne ootamatuse, kuid samas kasutatakse laenu ka näiteks reisimiseks, sisustamiseks või hobivarustuse soetamiseks. Pole ka harv juhus, kui finantseerimist vajab kodulooma ost. Tarbimislaen aitab kulud optimeerida - korra kuus maksta on jõukohasem kui kogu summa korraga välja käia.

 

TF Bank kasvatas oma turuosa 25%

Tarbimislaenude osas näitavad kasvu just väikepangad. Kokku kasvas tarbimislaenude maht 56 352 lepingu võrra. Inimesed usaldavad rohkem pankasid kui krediidiandjaid. Seda näitab just laenusumma suurus - kui pankadest võetud tarbimislaenu summa on kesmiselt 2080 eurot, siis krediidiandjatelt vaid keskmiselt 723 eurot.

Samuti on suurpangad vähendanud turuosa. Suurimaks võib pidada turuliidri Swedbanki turuosa vähenemist 59%lt 48%ni. Väikepangad näitavad aga püsivat kasvu, TF Bank Eesti filiaali turuosa tõusis 25% võrreldes eelmise poolaastaga - 8%lt 10%ni. Samuti kasvatasid turuosa ka teised väikepangad - Inbanki turuosa kasvas 15%lt 18%ni ja Bigbank 4%lt 6%ni. Lisaks sisenes turule Holm Bank, kes varem tegutses krediidiandjana ning kelle turuosa ulatus 5%ni.

TF Bank AB (publ.) Eesti filiaali juhataja Vilma Sool kommenteerib: “On hea meel tõdeda, et inimesed on hakanud oma laenutingimustesse süvenema suurema vastutustundega ning turul otsitakse parimat pakkumist. Väikepankadel on tihtipeale võimalik pakkuda paremaid laenutingimusi ning personaalsemat lähenemist. Mis räägib veel TF Banki kasuks, on lihtsus: laenutaotlus on kiire ning mugav ja arveldusarve jääb kodupanka, samuti on võimalik laenusumma arvele saada ühe päevaga. Usun, et tegu on üldise trendiga tarbimisturul - enam ei vaadata ainult tuntud brändi, vaid ka koostisosi, kvaliteeti jne. “

Allikas: Finantsinspektsioon "Eesti finantsteenuste turg 31 juuni seisuga", lk 28

 

TF Bank on Stockholmi börsil noteeritud Rootsis registreeritud pank. 1987. aastal Rootsis registreeritud TF Bank on täna kiiresti kasvav, samas riskiteadlik ja stabiilse kapitaliga Põhja-Euroopa pank. Meil on luba tegutseda Eestis, Rootsis, Soomes, Norras, Taanis, Poolas, Lätis, Leedus, Austrias ja Saksamaal. TF Bank AB tegutseb Eesti Vabariigis TF Bank AB (publ.) Eesti filiaali kaudu. Panga tegevust kontrollib Rootsi Finantsinspektsioon (Finansinspektionen) ja piiratud ulatuses Eesti Finantsinspektsioon.