15.08.2023

9 nutikat nippi, kuidas kooliaastaks valmistudes kulud kontrolli all hoida

Õppeaasta algus tähendab lastega peredele tavapärasest suuremaid väljaminekuid. Jagame nutikaid nippe, kuidas uueks õppeaastaks valmistudes kulud kontrolli all hoida. Värskelt kooliteed alustavate laste vanematele kindlasti huvitav lugemine, juba kooliteed käivate õppurite vanematele omajagu äratundmisrõõmu. Head lugemist!
 

Kui esimene laps alustab kooliteed on see kogu perele uue eluetapi algus, sest kõik on uus septembrikuus. Tore on koos lapsega kooliks valmistuda, nii õpib ta tulevikus iseseisvalt seda tegema. Seetõttu kaasa last võimalusel tegemistesse, valikutesse ja otsustesse.

1. Ära kiirusta poodi, kõik on ka hiljem poest leitav

  1. Uuri esmalt koolist, millised tavad seal on. Nii mõneski koolis eelistab algklasside õpetaja ise vajalikud tarbed hankida - palub teha rahalise ülekande ja ostab kõik vihikud ja kunstitarbed ise. Väga mugav ja pingevaba lahendus.
  2. Ei maksa koolikaupa ette osta, sest nii võid hankida mittevajalikke tarbeid. Tänapäeval on kõik vajalik ka hiljem poodides leitav. Mõistlikum on ära oodata, kuni lapsed saavad koolist nimekirja, mida päriselt vaja läheb. Boonusena on septembri alguses tihti koolikaupadel ka juba -40% allahindlused. Koos tasub osta asjad, mille puhul on konkreetne kaubamärk, väljanägemine, mugavus ja lapse arvamus oluline, nt pinal, riided, jalanõud, koolikott.
  3. Vaadake esmalt üle, mis kodus eelmisest aastast juba olemas on. Tehke esimestel aastatel inventuur lapsega koos ja edaspidi paluge suuremal lapsel ise teha korralik sorteerimine sahtlites-kappides: valida välja jätkuvalt kasutuskõlblikud pliiatsid, joonlauad, kirjutusvahendid, vaadata kas on vihikuid, milles vaid mõni lehekülg kasutatud ja eemaldades need saab vihiku taas kasutusse võtta. Tihti piisab peale põhjalikku koristust ja sorteerimist vaid varude väiksest täiendamisest. 

2. Koolivormi puhul hangi vaid kohustuslik osa, seegi võimalusel järelturult

Koolivormi osas on kombed erinevad, mistõttu tasuks välja uurida, mis koolivormi elemendid on kohustuslik ja millised on täiendavad vabatahtlikud riideesemed. Nii võib peagi selguda, et kõiki elemente polegi vaja – tihti ongi särk, vest ning koolimüts põhilised kohustuslikud vormi osad. Kuna lapsed kasvavad kiiresti ja ei „käi riideid läbi“, siis paljudel koolidel on oma koolivormide järelturu grupid, kust neid soodsamalt hankida saab.

3. Küsi sõpradelt-sugulastelt mida head neil üle on

Alati tasub sõpruskonnas uurida ehk on kellelgi mingeid asjalikke koolitarbeid või spordivahendeid üle jäänud, mis uut omanikku igatsevad. Näiteks kehalises kasvatuses vajalikud uisud, suusasaapad ja suusad kestavad kindlasti mitme lapse kasutuse ära. Sama kehtib trenniriiete kohta, nt korvpalli või jalgpalli bootsad ei kulu sisehallis tavakasutusel tihti nii kiiresti ära, kui laps neist välja kasvab. Ja nagu head lapsevankrid käivad käest-kätte, võib ka kvaliteetne 1. klassi ranits mitut last rõõmustada.

4. Kasuta sooduskampaaniaid ja 0-järelmaksu pakkumisi ära

Kui otsustad siiski vihikuid, pliiatseid ja muidu koolikaupu ette osta, uuri esmalt, millal on suuremate kaupluste sooduskampaaniad. Mida septembrile lähemale, seda rohkem selliseid pakkumisi tuleb. Kirjatarbeid võib kampaania ajal saada lausa 40% soodsamalt. Pane tähele, et ka tavaliste vihikute hinnavahe võib erinevates poodides olla kahekordne. Abiks võib olla ka tööandja poolt jagatav kirjatarvetepoe kampaaniakood.

Otsi poodidest 0-kampaaniaid, kus järelmaks on 0% ja kauba eest saab tasuda osade kaupa ilma lisakuludeta. Mitmed elektroonikapoed teevad aeg-ajalt eripakkumisi selliste tingimustega ka telefonidele, arvutitele, monitoridele, nt Expert, ONOFF. Mööblipoodidest pakub 0-järelmaksu 6. kuuks nt ASKO, kus puuduvad igasugused lisatasud.

Paljud e-poed ja kaubanduskeskused teevad augustis hooajalõpu allahindlusi, kust saab tooteid parema hinnaga, ning tasub külastada ka brändi outlete. Osades brändipoodides on augustis kampaaniad 2=3, nii saad nt lapsele korraga nii sise- kui välisjalanõud ja omale veel ühed kingituseks.

5. Lähene õppimisnurgale loovalt

Nii lapsed kui ka koolide tasemed on erinevad ning on ettearvamatu, kuidas õppimine edenema hakkab – osad lapsed saavad kohe iseseisvalt hakkama, teisi tuleb veel pikalt koolitööde tegemisel toetada. Sageli koondub õppimine õhtul hoopis elutoa või köögilaua ümber, kus vanem saab sööki valmistades õppimisele toeks olla. Seega ei pea tingimata 1. septembriks kirjutuslauda ostma, kui kodus on õppimisnurgale sobivaid alternatiive. Samas soodustab korraliku töökeskkonna olemasolu lapse toas tal edaspidist iseseisvat õppimist. Tähtsad on korralik laualamp ja reguleeritava kõrgusega tool ning panustada tuleks ka riiulitele ja sahtlitele, kus kooliasju hoida. Vaata üle erinevad interneti müügikeskkonnad ja Facebooki grupid, kust võib leida väga hea hinnaga või lausa tasuta mööblit. Küsida tasub ka mööblipoodidest osade kaupa tasumise võimalust.

6. Investeeri koolikotti ja kvaliteetsematesse kirjatarvetesse

Pane tähele, et koolikott peaks olema seljasõbralik, kuid samas võimalikult kerge! Väikelapse jaoks võib ranitsa mõnesaja grammine kaaluvahe olla päris suur. Mõistlik on valida lapsele kvaliteetne neutraalsetes toonides seljakoti, mis võib mitu aastat vastu pidada. Kui valida esmapilgul ahvatlev roosa liblikatega või mõne tegelase pildiga kott, siis antud „titekat“ ei pruugi laps enam järgmises klassis tahta. Neutraalse ranitsa puhul saab laps seda ise lihtsate vahenditega isikupärastada – riputada mõne mänguasja, helkuri või siduda tutid. Nii mõneski kirjatarvete- ja raamatupoodides algavad septembri alguses koolikottide kampaaniad või saab möödunud aasta mudeli hankida soodsamalt kui uue disainiga. Ettenägelikumad võivad koolikotid-pinalid suve alguses osta, kui eelmise hooaja kaup soodushindadega maha müüakse.

Pigem vali kvaliteetsemad kirjatarbed, mis kindlasti toimivad ja ka pikemalt kestavad, nii säästad kokkuvõttes raha. Kui laps saab proovida erinevaid kirjutusvahendeid, teab ta edaspidi juba ise kogemuse põhjal, mis talle sobivad ja nii on sul talle lihtsam neid juurde hankida. Suurem laps teab juba täpselt, mida ta kooliks vajab ning ostetavate tarvete kogus väheneb aasta-aastalt.

7. Müü kasutult seisvad asjad uuele ringile

Kui sul pole väiksemate lastega sõpru-sugulasi, kellele asju edasi „pärandada“, siis müü need maha! Tean, paljudele ei meeldi asjade järelturul müümisega tegeleda, aga sa võid üllatuda kui palju võid teenida kodus seisma jäänud või lastele väikseks jäänud asjade pealt. Määra kasutult seisvatele asjadele hind ja pane need müügiportaali või Facebooki müügigruppi üles. Sinu vana on kellegi teise uus.

8. Pange paika reeglid lapse taskuraha osas

Sageli on just esimesse klassi minek aeg, kui laps hakkab saama esimene oma taskuraha. Kui palju ja mis intervalliga, on iga pere enda otsustada sõltuvalt lapse iseloomust ning pere võimalustest. Soovitame lugeda erinevaid pere- ja rahateemalisi foorumeid, et mõtteid koguda. 

Kindlasti tuleks paika panna mõned reeglid. Näiteks, kas laps saab igaks päevaks väiksema taskuraha või antakse talle veidi suurem summa kord nädalas või lausa terveks kuuks? Väikelaste puhul on nädal nendele hoomatavam periood kui kuu. Suuremate laste puhul võib kuu taskurahaga arvestamine anda hea aluse tulevikus kuupalgaga hakkama saamiseks. Kokku tasuks leppida mida laps võib või peab selle raha eest ise hankima ja millistel puhkudel võib juurde küsida? Nii õpib laps planeerima ja rahaga mõistlikult ümber käima. Hiljem võid proovida ka last motiveerida osa taskurahast säästma, et tekiks kogumishuvi. Küsi julgelt soovitusi tuttavatelt, kuidas nemad on oma lastele rahatarkust õpetanud.

9. Kasuta ära omavalitsuse pakutavat ranitsatoetust

Pere eelarve lõhkimineku vältimiseks on hea teada, et paljud linnad ja vallad maksavad lastele õppeaasta alguse toetus. Selle saamiseks pole oluline, kui suur on vanemate sissetulek. Uuri oma elukoha järgsest omavalitsusest koolitoetuse võimalusi, sest need on väga erinevad – osades makstakse seda ühekordselt esimesse klassi minevatele lastele, teistes lausa lapse 19-aastaseks saamiseni. Mõned omavalitsused on kehtestanud vähekindlustatud või paljulapselistes peredes kooliminevatele lastele eraldi toetused. Pane tähele, et toetuse saamiseks tuleb kirjutada puhtalt avaldus.

 

  

Kooliaasta algus kujuneb nii stressirohkeks, kui me selle enda jaoks kujundame. Eks meetodid kokkuhoiuks sõltuvad kindlasti ka pere kommetest ja väärtushinnangutest, nt kas kõik peab olema viimase röögatuse järgi uus ja brändikeskne või pigem peetakse lugu kvaliteedist kasvõi taaskasutuse võtmes. Igal juhul tasub olla nutikas ja võimalusel hankida vajalik sooduskampaaniate ajal. Usalda oma last ja kaasa ta valikute tegemisse, sest kõige olulisem on ju, et lapsel oleks hea ning ta tahaks kooli minna.

Loe ka teisi blogipostitusi ja soovitusi: